Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Zo kan je als ouder je kind helpen met een hypotheek

12 april 2021

Het gebeurt eigenlijk nooit, maar onlangs moesten we Kevin en Dieuwertje ‘nee’ verkopen. De inkomens en het spaargeld van dit jonge stel was niet genoeg om hun droomhuis te financieren. Je begrijpt: dit was een enorme teleurstelling. Na drie jaar langer te hebben thuis gewoond, leek hun eerste woning daar. Een appartement precies op de plek in het dorp waar ze wilden wonen. Maar helaas niet haalbaar op basis van hun inkomen. Wat nu? 

Geen akkoord op de hypotheek 

Kevin en Dieuwertje zijn niet de eerste - en zullen ook zeker niet de laatste twintigers zijn - die geen hypotheek kunnen krijgen. Gelukkig kijken we in deze gevallen altijd verder en geven we de hoop niet op. Onze zoektocht naar mogelijkheden start dan ook bij de ouders. De hulp van ouders wordt steeds meer ingeschakeld bij het afsluiten van een (eerste) hypotheek. Hier zijn vele constructies voor. Wij behandelen de drie meest voorkomende in onze praktijk. 

Belastingvrij schenken

Stip op nummer 1 is de hulp van ouders door een bedrag belastingvrij te schenken. Ouders in Nederland mogen in 2021 hun kind tussen de 18 en 40 jaar maximaal een bedrag van €105.302 belastingvrij schenken. Dit geld – een zogenaamde verhoogde vrijstelling – moet besteed worden aan het financieren van een huis. Je kan dan denken aan het kopen of verbouwen van een huis, maar ook aan het aflossen van een restschuld of het betalen van erfpacht. Het geld moet uiterlijk in 2023 worden besteed én worden opgegeven bij de Belastingdienst. Je betaalt hier dan geen schenkbelasting over. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl.  

(Schenk-) Leenconstructie 

Schenken lijkt natuurlijk de ideale oplossing, maar is niet voor iedereen weggelegd. Veel ouders willen hun kind wel helpen en hebben hier ook de financiële ruimte voor, maar willen dit hele bedrag niet ‘cadeau’ doen. Simpelweg omdat ze het zelf op termijn nodig hebben of omdat er meer broertjes en/of zusjes zijn die recht hebben op een deel. In die gevallen geeft een leenconstructie uitkomst. Hierbij lenen ouders een deel van de koopsom, naast de hypotheek, onderhands aan hun kind. Beide partijen spreken een looptijd en rente af, welke fiscaal aftrekbaar is. Het wordt een schenk-leenconstructie, zodra ouders jaarlijks een deel van de aflossing terugschenken. In 2021 is dit bedrag maximaal € 6.604 belastingvrij per jaar.

Familiebank hypotheek

Ten slotte de mogelijkheid van de familiebank hypotheek. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, gaat het hier veelal om een ouder-kind hypotheek. Waarbij de ouders, in tegenstelling tot de bank, het totale bedrag uitlenen voor de koopsom van de woning. Het voordeel voor beide partijen hierin is de rente. Het kind betaalt bij zijn ouders een marktconforme rente én mag dit fiscaal aftrekken. De ouders ontvangen meer rente over hun geld dan op hun spaarrekening. Wij raden altijd aan dit goed vast te laten leggen door een notaris. 

Eind goed al goed 

Doordat we deze drie mogelijkheden voor Kevin en Dieuwertje ook bespraken, bleek er toch een mogelijkheid te zijn door hulp van beide ouders. Inmiddels woont het gelukkige stel in hun eerste droomhuis en zijn zij hun ouders enorm dankbaar. Eén keer per maand geniet het hele gezelschap dan ook van een verzorgd diner bij Kevin en Dieuwertje thuis als dank voor de hulp bij het verkrijgen van hun hypotheek. 

Heb of ben jij een zoon of dochter die graag op zichzelf wilt wonen? Maar torenen de huizenprijzen boven jouw mogelijkheden voor een hypotheek uit? Neem dan contact met ons op om te onderzoeken hoe jij als ouder/jouw ouders kunnen helpen. Met een frisse blik geven wij een eerlijk financieel advies, gericht op de portemonnee van jou en die van je ouders. 

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT