Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Wijs op reis

16 juli 2020

Als gevolg van het coronavirus COVID-19 is de vakantie minder onbezorgd dan normaal. Nieuwe lockdowns, gesloten stranden, beperkte sanitaire voorzieningen, verplicht reserveren in dat gezellige Italiaanse restaurantje… Waar moet je rekening mee houden als je deze zomer met de auto naar het buitenland gaat? Wij zetten de belangrijkste regels en maatregelen voor je op een rij*.

Samen in één auto

Per 1 juli zijn in Nederland de regels voor het samen reizen in de auto versoepeld. Je mag nu ook weer samen reizen met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. In dit geval wordt het dragen van een mondkapje aangeraden. Maar dit is niet verplicht. Zoveel landen, zoveel regels Ga je echter de grens over, dan gelden er andere regels. In Italië bijvoorbeeld, moeten personen uit verschillende huishoudens minimaal 1 meter afstand bewaren. Je mag met maximaal twee personen op één zitrij en een mondkapje is verplicht. Ook in Oostenrijk geldt de regel van maximaal twee personen per rij, maar hier is een mondkapje niet verplicht. In Frankrijk en Zweden zijn geen specifieke regels afgegeven voor het reizen met de auto.

Verschillende regels per deelstaat

Houd er verder rekening mee dat de regels soms ook per provincie of deelstaat kunnen verschillen. Zo mag je in Duitsland in de openbare ruimte samen komen met één ander gezin of maximaal tien personen. Dit geldt ook voor de auto, maar in de deelstaat Beieren mag je alleen in uitzonderingsgevallen samen reizen. Al die verschillende regels maken het er niet gemakkelijker op. Ons advies is dan ook om het samen reizen met andere huishoudens zo veel mogelijk te beperken, als je met de auto naar het buitenland gaat.

Uit de auto

Eenmaal uit de auto geldt in vrijwel ieder land de afstandsregel (tussen verschillende huishoudens). Deze afstand verschilt ook per land. In Nederland is dit bijvoorbeeld 1,5 meter, in Oostenrijk en Italië 1 meter en in Zweden 2 meter. Houd hier rekening mee. Ook de regels voor het dragen van een mondkapje verschillen per land. Zo is het dragen van een mondkapje in Zweden alleen verplicht in de terminals van vliegvelden. In Duitsland is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, winkels en bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants.

Reisadvies en kleurcodes 

Het reisadvies voor veel Europese landen is aangepast van oranje naar geel. Dit betekent dat vakantiereizen mogelijk is, maar dat er risico’s zijn. Wanneer je toch besluit om op vakantie te gaan naar geel gebied, heeft dit mogelijk consequenties voor de dekking van de (reis)verzekering. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat de vakantiebestemming gesloten wordt als gevolg van een nieuwe corona-uitbraak. Of er wordt (opnieuw) een negatief reisadvies uitgegeven. Ben je hier dan voor verzekerd?

Wat is wel en niet verzekerd?

De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Heb je na de uitbraak van het coronavirus een reis- en of annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan is de kans groot dat er geen dekking is voor annulering op grond van het coronavirus. Dit geldt ook wanneer je met een doorlopende reisverzekering afreist naar een gebied met een negatief reisadvies (oranje of rood). Wanneer er een negatief reisadvies wordt afgegeven op het moment dat je je in het betreffende gebied bevindt, dan loopt de dekking van de reisverzekering meestal door totdat je het gebied hebt kunnen verlaten. Vaak zijn extra reis- of verblijfskosten als gevolg van een virusuitbraak niet verzekerd. Hetzelfde geldt voor repatriëring.

24/7 reisinformatie

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Check dan altijd vooraf het reisadvies. Blijf ook tijdens de reis op de hoogte van de actuele stand van zaken via de speciale reisapp (android) (apple) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wil je meer informatie over de dekking van je verzekering in coronatijd? Stel ons je vraag en wij zoeken het voor je uit.

* De situatie kan per dag veranderen. Kijk voor de meest actuele informatie op www.nederlandwereldwijd.nl

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT