Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Scheiden van tafel en bed: een onbekende oplossing met financiële voordelen

21 januari 2021

Je kunt de klok erop gelijk zetten. Ieder jaar in januari vliegen de scheidingsberichten je om de oren. Helemaal in dit nieuwe jaar. Door Corona zitten mensen ongewild 24/7 op elkaars lip en hebben geen vermaak buitenshuis. Ook is er veel onenigheid over wie het schoolwerk van de kinderen moet begeleiden. Want vaders en moeders hebben allebei een baan met verantwoordelijkheden en deliverables. Dit zorgt voor spanningen. De laatste druppel, vaak een ruzie, doet de emmer overlopen. Begeef jij je in deze veel voorkomende situatie? Maar twijfel je of een definitieve echtscheiding hier het beste antwoord op is? Overweeg dan een scheiding van tafel en bed. 

Drie scheidingsvormen 

Grofweg zijn er drie manieren om van elkaar te scheiden als je bent getrouwd. De eerste en meest bekende vorm is de echtscheiding. Dit is mogelijk op ieder moment na het huwelijk. En scheidt de wegen van jou en je ex definitief. De tweede – en minder bekende – vorm is de scheiding van tafel en bed. Het huwelijk blijft na de scheiding van tafel en bed in stand, maar je leeft niet meer samen en het vermogen, bezittingen en schulden zijn niet langer gemeenschappelijk. Je maakt hierbij ook een ouderschapsplan waarin de zorg voor de kinderen is vastgelegd. De derde vorm is een echtscheiding die volgt na minimaal drie jaar te zijn gescheiden van tafel en bed. 

Waarom scheiden van tafel en bed? 

Scheiden van tafel en bed komt niet vaak voor. Maar kan in onderstaande situaties uitkomst bieden.

  1. Uit geloofsovertuiging 

In sommige geloofsovertuigingen of culturen is scheiden een taboe. Scheiden van tafel en bed kan dan uitkomst bieden om toch gescheiden te kunnen gaan leven. Voor de wet blijf je nog steeds getrouwd. 

  1. Als tussenoplossing 

Scheiden van tafel en bed is soms een goede tussenoplossing. Bijvoorbeeld als je niet weet of jullie definitief uit elkaar willen gaan. Een verzoening na een tijdje apart te hebben gewoond is dan mogelijk zonder al te veel gedoe en geregel. 

Financiële voordelen 

Boven alles heeft het scheiden van tafel en bed financiële voordelen ten opzichte van een echtscheiding. Voor stellen die vanwege hun kinderen bij elkaar blijven wonen, geldt dat ze door deze scheidingsvorm kunnen blijven profiteren van fiscale voordelen. Het fiscaal partnerschap mag namelijk blijven bestaan, zolang je samenwoont. Maar ook voor stellen die niet van plan zijn met elkaar te breken, maar die hun financiële risico`s willen beperken, biedt deze scheidingsvorm financiële voordelen. Zo kan je hierdoor zonder financiële consequenties voor je partner een bedrijf starten. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat schuldeisers vorderingen kunnen verhalen op de ander. 

Wil je weten welke consequenties een scheiding heeft voor jouw geldzaken en verzekeringen? Neem dan contact met ons op om jouw situatie tegen het licht te houden. Met een frisse blik helpt NVO / DMA families en ondernemers aan een eerlijk financieel advies gericht op de persoonlijke wensen en behoeftes.

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT