Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Naar de middelbare school. Wat kost dat?

4 augustus 2020

Gaat jouw zoon of dochter na de vakantie naar de middelbare school? Dan krijg je te maken met extra kosten. Met welke uitgaven moet je rekening houden en hoe bereid je jouw kind voor op financiële zelfstandigheid? Wij zochten het voor je uit.

Je betaalt als ouder geen lesgeld voor de middelbare school en de meeste schoolboeken en lesmaterialen worden gratis beschikbaar gesteld. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld een rekenmachine, gymkleding en een laptop. Een gemiddelde laptop kost al snel rond de € 500,-. Dan zijn er ook nog reiskosten, verleidelijke kantinesnacks en een mobiele telefoon is tegenwoordig ook onmisbaar.   

Kosten lesmateriaal middelbare school

Het komt steeds vaker voor dat scholen boeken vervangen door digitaal lesmateriaal. Je bent niet verplicht om een laptop aan te schaffen, maar omgekeerd is de school niet verplicht om er eentje aan te bieden. Zijn moeten wel voor passend lesmateriaal zorgen en kunnen voor een laptop of tablet een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Je bent niet verplicht om dit te betalen, maar hoe je het ook went of keert: je wilt als ouder natuurlijk dat je kind mee kan doen op school.

Vervoerskosten

Dat ‘meedoen’ is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast willen kinderen er graag bij horen. Een smartphone is een must en ook de e-bike wordt steeds populairder onder jongeren. De eerste gedachte die bij je opkomt is waarschijnlijk dat je kind gewoon moet gaan fietsen. Wij fietsten vroeger toch ook gewoon? Maar het is niet leuk als jouw zoon of dochter de rest van de groep niet bij kan houden. En je kind helemaal alleen op de fiets, dat is eigenlijk ook geen prettig idee… De aanschafprijs voor een nieuwe e-bike ligt gemiddeld rond de € 1.500,-. De kosten voor het openbaar vervoer zijn afhankelijk van de reisafstand (aantal zones), het soort vervoersmiddel en de abonnementsvorm. Een maandabonnement voor de rit van ’s-Gravendeel naar Oud-Beijerland kost je zo’n € 85,- per maand.*

Zakgeld 

Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel zakgeld je geeft. Op de middelbare school ligt dit bedrag tussen de vijftien en twintig euro per maand. Vind je het lastig om de hoogte van het zakgeld te bepalen? Doe dan eens navraag in jouw vriendenkring: hoeveel zakgeld geven zij hun kinderen en wat moeten ze daarvan betalen? Niet dat je hetzelfde bedrag moet geven, maar zo krijg je wel een idee van wat ‘redelijk’ is.

Zet samen met je kind(eren) alle uitgaven op een rij en bespreek wie wat betaalt. Is het geld bedoeld voor af en toe een lekkere snack in de kantine of moet je kind zelf zijn telefoonabonnement betalen?  En wat gebeurt er met het geld dat over is? Dit is meteen een goede eerste stap naar financiële zelfstandigheid. Je kind leert keuzes maken als het gaat om uitgeven en sparen. Gebruik hiervoor de handige brugklas checklist. Pik ‘m op bij ons op kantoor, of download hem via de regiobankwebsite.

Eigen bankrekening

Dit is wellicht ook een mooi moment om een eigen bankrekening met betaalpas voor je kind te openen. Steeds meer ouders kiezen voor digitaal zakgeld nu contant geld steeds meer uit het openbare leven verdwijnt. In de meeste schoolkantines kun je alleen nog maar met een pinpas betalen.  

Geldpotje(s)

Alles bij elkaar opgeteld, kom je uit op een aardig geldbedrag. Zeker in het eerste jaar. Je kunt deze extra kosten dekken door vooraf geld opzij te zetten. Of ga op zoek naar tweedehands lesmateriaal. Wanneer je het geld echt niet hebt, dan zijn er verschillende instanties en fondsen waarbij je terecht kunt, zoals Stichting Leergeld. Ook de school of gemeente bieden soms een financiële tegemoetkoming.

* Per regio zijn verschillende abonnementen en kortingskaarten geldig. Voor het exacte bedrag verwijzen wij je naar de website van de dienstdoende vervoersmaatschappij.

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT