Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Medewerkers naar het buitenland in coronatijd

16 juli 2020

Mag ik werknemers verbieden af te reizen?  De risico’s van afreizen naar het buitenland zijn als gevolg van de corona-uitbraak groter dan normaal. Naast de kans op besmetting bestaat de mogelijkheid dat de werknemer het gebied niet mag verlaten of in quarantaine moet. Maar net zoals je de wintersport niet kunt verbieden, kun je werknemers niet verbieden om deze zomer af te reizen naar het buitenland. Wanneer de werknemer ziek wordt, in quarantaine wordt geplaatst of vastzit in het buitenland, behoudt hij in beginsel het recht op loondoorbetaling. 

Wat kan ik dan wel doen?

Je kunt de werknemer wel dringend afraden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Het is verstandig om de gezamenlijke afspraken op papier te zetten. Raadpleeg eventueel ook jouw CAO. Hierin zijn soms bepalingen opgenomen over het afreizen naar een ‘niet groen’ gebied. Voor de meeste Europese landen geldt sinds medio juni code geel. Reizen is toegestaan, maar er zijn veiligheidsrisico’s. De kans bestaat, dat de situatie verandert. Zo ging Lissabon onlangs opnieuw in lockdown en code geel werd oranje. In dit geval bestaat het risico, dat de werknemer het land niet kan verlaten of dat hij bij terugkeer in quarantaine moet en hierdoor niet kan werken. In principe moet je als werkgever het loon doorbetalen, maar er zijn uitzonderingen. Zeker wanneer de werknemer afreist naar een gebied met code oranje/rood. Meer informatie hierover, lees je in dit artikel. In alle gevallen is het verstandig is om werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op jouw standpunt als werkgever. 

Wel of geen dekking bij besmetting?

Naast verplichte quarantaine bestaat ook het risico op besmetting. Wanneer een medewerker op vakantie besmet raakt met het coronavirus gelden de voorwaarden van de verzuimverzekering. Verzuimverzekeringen keren alleen uit bij loondoorbetaling als gevolg van ziekte. Wanneer de werknemer het land niet mag verlaten of in quarantaine wordt geplaatst, zonder dat hij zelf ziek is, dan geldt de dekking niet.

Geldt de dekking ook voor werken in het buitenland?

Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer een medewerker voor het werk afreist naar het buitenland moet je zorgen voor goede beschermingsmiddelen. Afreizen naar een rood of oranje gebied wordt te allen tijde afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk. Bijvoorbeeld als het gaat om het transport van belangrijke goederen, zoals medicijnen, of als de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt. Je moet dit als werkgever altijd kunnen aantonen, dus een goede onderbouwing is noodzakelijk. Wanneer de werknemer voor het werk afreist naar het buitenland en besmet raakt met het coronavirus, dan valt dit in principe onder de dekking van de verzuimverzekering. Hierbij is het eveneens van belang dat je als werkgever aantoonbaar alle noodzakelijke maatregelen hebt getroffen om te voorkomen dat medewerkers ziek worden.

Nieuwe situatie, dus bel ons gerust!

Op dit moment hanteren verzekeraars geen eenduidig beleid ten aanzien van de effecten van het coronavirus. Dit geldt niet alleen voor de verzuimverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een nieuwe situatie, waar we nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Wij doen ons uiterste best om antwoord te geven op jouw vragen en om meer duidelijkheid te creëren. Eén ding blijft wel zeker: bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen.    

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT