Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Kleine ondernemer: denk niet alleen aan nu, maar ook aan later!

20 april 2021

Vrijheid

In de zomer met je sloep door de grachten. Met vrienden, een biertje en stralend weer. En dat gewoon op een woensdagmiddag. Vrijheid in wanneer en hoe je werkt is misschien wel het grootste goed van veel zelfstandig ondernemers. En precies deze vrijheid is ook het argument om bezig te zijn met later. Want ondanks je riante inkomen, eigen agenda en pracht en praal die je nu beleeft, is de schuwzijde van ondernemen: stress. Je staat altijd aan, bent eindverantwoordelijk voor alles en wat als je morgen geen opdrachten meer krijgt? Onrust is ‘part of the deal’. En daar wil iedere ondernemer vroeg of laat vanaf. De vraag is alleen: wanneer? Dat is aan jou als je zorgt dat je een spaarpotje hebt voor dat moment. 

AOW is niet veel 

Om duidelijk te maken waarvan je moet leven als je geen aanvullend pensioen opbouwt, het volgende (zie www.svb.nl). Woon je alleen en ontvang je alleen AOW (Algemene Ouderdomswet) dan heb je recht op € 1.218,19 netto per maand. Daar moet je dan alles van doen: huur/hypotheek, levensonderhoud, kleding en op vakantie gaan. Terwijl je nu misschien wel € 5.000 per maand overhoudt en je je al wel eens afvraagt waar het allemaal blijft. Er zit dus maar één ding op: pensioensparen. Hieronder vier verschillende manieren om zelf iets te regelen voor je pensioen. 

  1. Lijfrente 

Als zzp’er ben je aangewezen op de derde pijler van het pensioenstelsel in Nederland: lijfrente. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. De inleg op een lijfrenterekening is fiscaal aftrekbaar. Het bedrag dat je maximaal kunt inleggen, heet fiscale jaarruimte.  

  1. Je hypotheek aflossen

Je hypotheek versneld aflossen kan ook een optie zijn. Het voordeel is dat je later lagere woonlasten hebt. En een huis dat is afbetaald geeft een gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd kleven er ook een aantal risico`s en nadelen aan deze vorm van pensioenopbouw. Je lost namelijk van je netto inkomen af, waardoor de financiële voordelen beperkt zijn en je volledige pensioenvoorziening zit straks in één stuk vastgoed. 

  1. Zelf sparen of beleggen

Je kunt natuurlijk ook zelf vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen. Je hebt dan een ijzeren discipline nodig, plus kennis van beleggen. Het voordeel is dat je op elk moment aan je geld kunt komen. Een belangrijk nadeel is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. Je legt in van je netto-inkomen en over jouw vermogen betaal je mogelijk vermogensbelasting. En dat tikt aan.

  1. Oude pensioenregeling voortzetten

Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten. Dit is een interessante optie als je maar kortstondig van plan bent te gaan ondernemen en je toch wilt blijven doorsparen voor je pensioen. Deze pensioenpremie is maximaal 10 jaar na uitdiensttreding aftrekbaar en je betaalt nu zelf de volledige premie.

Klaar om te kiezen voor je toekomst? 

Met een frisse blik helpt NVO ondernemers met een eerlijk advies over hun pensioen gericht op persoonlijke wensen en voorkeuren. We beginnen met een pensioencheck en brengen je huidige situatie in kaart. Om daarna in te zoomen op hoe je het zou willen hebben en wat een reële opbouw zou kunnen zijn. Meer weten hierover? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. 

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT