Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Het regent, het regent. De daken worden nat…

6 oktober 2020

En als je pech hebt, niet alleen de daken. Maar bijvoorbeeld ook de zolder, hal of kelder. Extreem weer komt steeds vaker voor, met alle gevolgen van dien. Het aantal schademeldingen als gevolg van noodweer is in drie jaar tijd met 77% gestegen. Veel van deze schades vallen onder de opstalverzekering. Maar zoals altijd, geldt ook nu: voorkomen is beter dan genezen. We geven je daarom een paar handige tips, waarmee je de schade kunt beperken.

Tegel eruit, plant erin
Wateroverlast ontstaat door veel neerslag in een korte periode. Door de vele bestrating wordt het water moeilijk opgenomen, met overstromingen tot gevolg. Je kunt dit probleem beperken door de aanleg van meer planten in de tuin. Een andere optie is een groendak. Groene daken nemen gemiddeld zo’n 25 liter water per vierkante meter op en houden dit vast. Dit vermindert de druk op het rioolsysteem.

Reliëf in de tuin
Water zoekt de weg van de minste weerstand. Door in de tuin met hoogteverschillen te werken, kun je het overtollige regenwater laten wegvloeien naar een plek waar dit geen of nauwelijks schade toebrengt. Laat de tuin bijvoorbeeld iets aflopen naar de openbare weg. In ieder geval nooit in de richting van de woning!

Stekkers eruit   
Blikseminslag kan grote gevolgen hebben. Naast schade aan elektrische apparatuur kan er ook brand ontstaan of muren kunnen ontzet raken. Je kunt de schade beperken door tijdens een onweersbui de stekkers uit het stopcontact te trekken. Een andere optie is de installatie van een overspanningsbeveiliging in de meterkast. De installatie ‘blokkeert’ de spanning bij een blikseminslag. Hiermee zijn je apparaten ook beveiligd, wanneer je niet thuis bent.

Dekentje  
Ook fikse hagelbuien komen steeds vaker voor, met hagelstenen soms zo groot als een tennisbal. Helaas kun je niet alles afdekken, maar het dak van je auto bijvoorbeeld wel. Een carport is ideaal, maar een dikke deken of bubbeltjesplastic kunnen de schade ook aanzienlijk verkleinen.   

Oei, wat een woei!
Begin dit jaar raasden Ciara en Dennis over ons land. De stormen liet een spoor van ravage achter. Er was veel schade aan gebouwen en auto’s door omgevallen bomen en complete puien waaiden kapot. Ook bij harde wind geldt dat je zelf de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Zet losse elementen in de tuin vast of binnen en haal de zonwering op. Goed onderhoud is in dit geval ook belangrijk. Vervang op tijd je schutting, controleer regelmatig je dak en zonnepanelen en doe iets aan die scheve boom.    

Droogte
Nu het herfst is zou je bijna vergeten dat we ook steeds vaker met extreme droogte te maken hebben. Lekker zo’n zonnetje, maar toch zonde van je gazon. Tijdens langdurige droogte geldt er vaak een sproeiverbod. Een regenton kan dan uitkomst bieden. Voor grote tuinen is het misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar bij extreme droogte geldt: elke druppel telt. Droogteschade in deze vorm is doorgaans niet verzekerd. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij extreme droogte leidt tot het verzakken en/of scheuren van huizen, doordat het grondwaterpeil te laag staat. Gelukkig komt dit zelden voor. Vrees je hier toch voor? Dan kun je overwegen om de regenwaterafvoer los te koppelen van het riool. Zodat het water bij een eventuele regenbui niet het riool instroomt, maar de tuin. Voor dit soort schades hebben verzekeraars doorgaans wel een optie opgenomen. Wij kijken dit desgewenst voor je na.

Wat te doen bij schade?

Je bent verplicht om de (vervolg)schade zoveel mogelijk te beperken. Maak bij een lekkage alles zo snel mogelijk droog. Leg alle uitgevoerde handelingen om de schade te beperken vast en verzamel zoveel mogelijk informatie over de schade. Geef de schade aan ons door en wij handelen het verder af met de verzekeraar.

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT