Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

Gelukkig gescheiden: financiële zelfredzaamheid

11 september 2020

September. Volgens de statistieken de maand waarin het aantal scheiding oploopt tot wel 30%[1]. De zomervakantie legt een vergrootglas op de relatie. Die irritante eigenschappen van je partner vallen tijdens de vakantie ineens veel meer op. En als de accommodatie dan ook nog tegenvalt, dat ene leuke restaurantje onvindbaar blijkt en de regen met bakken naar beneden komt…

De zomervakantie als de ultieme relatietest 

De vakantie wordt vaak gezien als de ultieme relatietest. 24/7 op elkaars lip gecombineerd met de nodige vakantiestress. Die vakantie is natuurlijk niet de reden of de test om wel of niet bij elkaar te blijven. Daar gaat vaak een hele geschiedenis aan vooraf. Of het nu na de vakantie is, of op een ander moment. Soms kan het gewoon beter zijn om niet samen verder te gaan. Wat staat je dan te wachten? 

Gelukkig scheiden, kan dat?

Wanneer jullie besluiten om te scheiden komt er veel op jullie af. Een scheiding heeft grote gevolgen op sociaal-emotioneel en financieel gebied. Scheiden is alles behalve leuk, maar hoeft geen ongelukkig verloop te kennen. “Wie gelukkig kan trouwen, kan ook gelukkig scheiden,” stelt professor Peter Hoefnagels, grondlegger van scheidingsbemiddeling in Nederland, in zijn boek[2]. Zijn methode richt zich op mediation en helpt mensen om, ondanks alle emoties, wantrouwen en onbegrip, goede afspraken te maken.

Maak (vooraf) financiële afspraken

Ook financiële afspraken tussen echtparen dragen bij aan “post-huwelijksgeluk”, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van vFAS[3]. Een scheiding heeft grote gevolgen voor de financiële situatie en kan duur uitpakken. Een frisse blik vooraf en deskundige begeleiding tijdens de scheiding levert beide partners doorgaans meer op. Van de deelnemers aan het onderzoek is 70% deskundig begeleid. 64% hiervan is tevreden over de gemaakte afspraken. Van de personen die niet voor deskundige begeleiding kozen, is meer dan de helft (56%) niet blij met de gemaakte afspraken. Zij hadden achteraf gezien hun financiën graag anders geregeld. Draait de scheiding uit op een rechtszaak, dan leidt dit doorgaans tot een lager bestedingspatroon. Het is net als met op vakantie gaan: bereid je goed voor, dat kan een hoop onrust en onenigheid voorkomen.

Financiële zelfredzaamheid 

Je doet er daarom altijd goed aan om een expert in te schakelen om jullie financiële situatie door te nemen. Dit geldt trouwens ook wanneer je niet van plan bent om te scheiden. Hoe hebben jullie de financiële zaken geregeld? Zijn er afspraken gemaakt over de verdeling van het spaargeld, pensioenafwikkeling en hypotheek? Wat zijn de lange termijngevolgen, bijvoorbeeld met oog op belastingtoeslagen, renteaftrek en pensioenuitkering? En kun je de woonlasten wel alleen betalen? Vergeet ook niet om de verzekeringspolissen en betaal- en spaarrekeningen aan te passen.

Wij helpen je graag. Door vooraf duidelijke afspraken te maken en met een frisse blik gericht op een financieel zekere de toekomst. 


[2] Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden. G.P. Hoefnagels

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT