Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

De zorgverzekering van 2019, wat verandert er?

6 november 2018

Zorgpremie

Het kabinet verwacht dat de basisverzekering in 2019 duurder wordt. Gerekend wordt met een premiestijging van ruim tien euro per maand naar gemiddeld 124 euro (1.432 euro per jaar). Of die premiestijging echt gaat plaatsvinden weten we na 12 november als de zorgverzekeraars hun prijzen bekendmaken. Vorig jaar bleken veel zorgverzekeringen tot wel 70 euro goedkoper uit te vallen dan de regering verwachtte. 

Eigen risico

Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. In het regeerakkoord van het kabinet is voor de jaren 2017-2021 vastgelegd dat het eigen risico 385 euro blijft voor de gehele kabinetsperiode.  

Eigen bijdrage medicijnen

In 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van medicijnen. Nu is er geen maximum bedrag. Daardoor moeten sommige patiënten fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, profiteren van de nieuwe maatregel. Keerzijde is dat er volgend jaar mogelijk voor meer medicijnen een eigen bijdrage gaat gelden. Verzekeraars zijn namelijk bang dat medicijnen door deze wijziging duurder worden, omdat farmaceuten compensatieregelingen zullen afschaffen.  

Zorgtoeslag

Net als de zorgpremie, stijgt ook de maximale zorgtoeslag. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag in 2019 met 94 euro naar 1.233 euro per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens is die maximale stijging 281 euro. Zij krijgen maximaal 2.402 euro per jaar.

 

Basispakket

Er zijn kleine veranderingen in het basispakket. De belangrijkste zijn:

1.            Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

De vergoeding voor zware paracetamol (1000 mg dosering) verdwijnt uit de basisverzekering. Het kabinet vindt dat patiënten dit middel zelf moeten kunnen betalen. Vooral patiënten met reuma slikken zware paracetamol om pijn tegen te gaan. Door het schrappen betalen zij 80 euro tot 200 euro per jaar meer aan medicijnen. Ook verdwijnen bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, uit de basisverzekering.

2.            Overgewicht - Gecombineerde leefstijl interventie

Er komt een vergoeding van de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht. De GLI gaat overgewicht tegen door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning.

3.            Oefentherapie bij COPD

Volgend jaar wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Maximaal worden in het eerste behandeljaar 70 behandelingen vergoed. In de jaren daarna bepaalt de ernst van de COPD het aantal vergoede behandelingen.

4.            Zittend ziekenvervoer De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt uitgebreid naar bezoeken voor een consult, onderzoek en controle als deze samenhangen met de behandeling.

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT