Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws van NVO Verzekeringen

De ene basisverzekering is de andere niet

6 november 2018

Verschillen in premie

Zorgverzekeraars mogen niet zelf de inhoud van hun basisverzekering vaststellen, maar wel hun premie. Dit jaar moeten zij hun premies voor 12 november bekendmaken. De verwachting is dat de premie voor de basispolis met 10 euro per maand omhoog gaat. Maar of de stijging inderdaad zo groot is? Het loont in ieder geval de moeite basispolissen te (laten) vergelijken op premie. De verschillen tussen de laagste en de hoogste premie worden namelijk steeds groter.

Vrije of beperkte artsenkeuze

Zorgverzekeraars maken prijsafspraken met zorgaanbieders en sluiten contracten met hen af. Omdat niet iedereen bereid is zich uitsluitend te laten behandelen door een gecontracteerde zorgverlener, bieden zorgverzekeraars twee soorten aan: de naturapolis en de restitutiepolis.

Naturapolis. Met een naturapolis krijgt u de zorg uit de basisverzekering volledig vergoed als u zich laat behandelen door een zorgverlener die een contract heeft met uw verzekeraar. U betaalt voor de naturapolis een wat lagere premie, maar uw keuzevrijheid is ook wat beperkt dan bij de restitutiepolis. Wel mag u altijd de huisarts kiezen die u wilt. En voor spoedeisende hulp is er natuurlijk ook geen keuzebeperking. Gaat u toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar? Dan betaalt u een deel van de rekening zelf. Het gaat meestal om 20% tot 35% van de factuur. Een bepaald soort naturapolis is de budgetpolis. Die heeft een nog lagere premie, maar beperkt ook de artsenkeuze verder. In het verleden heeft deze verzekering soms tot misverstanden en problemen geleid. Veel verzekeraars bieden hem daarom niet meer aan.

Zorgverzekeraars moeten op hun website publiceren met welke zorgverleners zij een contract hebben. Naar die lijst kunt u kijken om te beoordelen of u de keuze ruim genoeg vindt.

Restitutieverzekering. Wilt u de zekerheid dat alle zorg uit het basispakket volledig vergoed wordt, ongeacht welke zorgverlener u behandelt? Dan kunt u kiezen voor een restitutiepolis. Veel mensen weten niet dat zorgverzekeraars ook voor de restitutieverzekering afspraken maken met zorgverleners. Laat u zich behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener, krijgt u die kosten vergoed tot een maximum. Is het tarief van de zorgverlener te hoog, dan moet u alsnog bijbetalen.


Wat kiest u?

De helft van de Nederlanders weet niet of zij een restitutie- of naturapolis hebben. En hoewel Nederlanders aangeven vrijeartsenkeuze belangrijker te vinden dan een lage premie, heeft minder dan tien procent voor de restitutiepolis gekozen. Wat kiest u? Laat het ons weten en wij helpen u de geschikte zorgverzekering te vinden.

Offerte aanvragen

Neem gerust contact met ons op!


010 458 16 16
info@nvoverzekeringen.nl

CONTACT